Running

Raceverslag: Koning van Spanje Trailrun [15km] en grotbiken

25 april 2016
Koning van Spanje Trail 2016

M’n ‘deze-mogen-vies-worden-Nikes’ mochten een weekendje op pad. Afgelopen vrijdagmiddag reed ik samen met bootcamp-buddy richting Zuid-Limburg. Zaterdag zouden we namelijk met een groep van zes man in totaal meedoen aan de Koning van Spanje Trail. Een 15km trail-parcours door het mooie landschap van Gulpen. Het was te gek!!

Ik hoor je denken “Gulpen, waar ken ik dat ook alweer van?” Inderdaad, Gulpener bier! Maar voordat we aan het bier konden, hadden we eerst nog een paar uur te rijden vanuit Amsterdam. Bepakt en bezakt stapte ik bij Suus in de auto. Let’s goooooo!

IMG_7570

Vlaai #1

Rond 17:00 uur kwamen we aan bij ons verblijf van dat weekend, Landal Hoog Vaals. De eerste vlaai stond binnen al op ons te wachten. Het was alleen +30 graden in het huisje, dus echt lekker zag ‘ie er niet meer uit. Maar goed, we hadden een huisje met vrij uitzicht op de heuvels. Wauw, dat is weer eens wat anders dan de Sloterplas waar ik thuis op uitkijk. Dat deed de verlepte vlaai al gauw vergeten.

Hijgend hert #1

Inmiddels was onze groep compleet, de boodschappen ingeslagen, de bedden verdeeld. Tijd om te stapelen. Met andere woorden: tijd om te eten! We reden naar het Hijgend Hert. De enige berghut van Nederland met een boekwerk aan verschillende speciaal biertjes. Keuzestress alom. Ik koos Biefstuk en bier. Ik was gelukkig 🙂

Weer ‘thuis’ in ons huisje (ik voel me al heel snel ergens thuis haha) speelden we nog een spelletje, drankje erbij en gingen we op tijd naar bed. Wekkertje ging de volgende dag rond al half acht. Lekker uitslapen in het weekend, not.

Raceday

Zaterdagochtend was ik al voor de wekker wakker. Raceday!!! De rest werd ook langzaamaan wakker. Koffie en thee werd gezet en gezellig met z’n allen aan de ontbijttafel. Nog even extra koolhydraten naar binnen werken. De eerste zenuwenplasjes waren gepleegd en de sporttassen gepakt. Tijd om te gaan! Zo’n 20 minuten later kwam we aan bij de start van de trail. En die bevond zich op een behoorlijk hoge heuvel.

Slow start

De startnummers werden bevestigd, nog een bezoek aan de wc (waarom moet ik altijd zo vaak plassen voor zo’n run?!), horloge klaar voor de start. Ja, ready to go. Het was best frisjes met m’n t-shirt, maar daar was ik tijdens de trail wel blij mee! Nog een snelle warming up en richting de start. Nog even een groepsfoto, iedereen succes wensen. En toen klonk het startschot.

Maar echt schot zat er bij de start nog niet in. Ben volgens mij nog nooit zo langzaam aan de start begonnen :’) Maar dat was van korte duur, want daarna konden we los! We hadden afgesproken dat we allemaal op eigen tempo zouden rennen, en dus heb ik me na de start meteen al losgemaakt van de groep.

Langs de kant kwamen we de eerste enthousiaste aanmoedigers tegen, altijd leuk! Daarna gingen we, heel fijn, de heuvel af. Woehoeeee, here we come! Ik had mezelf voorgenomen om niet te snel van start te gaan en daar heb ik ook echt goed op gelet. Lekker rustig aan, het gaat niet om tijd. Ok, stiekem een beetje. Maar hé, ik moet nog 14km vanaf hier… Dus, easy does it.

Hijgend hert #2

Daar kwamen de eerste heuveltjes al. Het was goed dat ik rustig was gestart, want ik zat goed met m’n ademhaling. En dat geeft een gerust gevoel. Ik kon ook echt genieten van de omgeving. Wat is het mooi hier!! Heerlijk groen, koeien en paarden links en rechts van me. En… een hijgend hert achter me. Zo klonk het in ieder geval. Er liep een flinke tijd een ‘hijger’ vlak achter me. Ik was blij dat ik zelf niet zo klonk, maar besloot na een tijdje wel iets te versnellen. Ik raakte een beetje uit m’n concentratie van het geluid.

Heuveltje op, heuveltje af. Dat was eigenlijk het parcours. En wat draaihekjes tussendoor, voor de afwisseling. Vonden ze leuk. Om me heen werden in die tijd aardig wat selfies gemaakt en die opstoppingen gaven wel de mogelijkheid om op adem te komen. Ik kan niet ontkennen dat ik daar een aantal keer blij mee was. Want zwaar is het een aantal keer zeker geweest! Bij het 8km punt stond een drankpost, waar ik van een aardige mede-trailer (nu ben ik ook een trailer toch?) water uit haar meegebrachte bekertje mocht drinken.

You’re almost NOT there

Net daarvoor was ik al ingehaald door iemand uit ‘mijn’ team van dit weekend. En alsof dat nog niet genoeg was, kwam er daarna en heule, heule, steile heuvel. Damn. Dit-is-zwaar. Naar de grond blijven kijken, stapje voor stapje, maar wel tempo erin houden. Omhoog kijken. Ben ik er al? Nee. Damn. Nu dan? Nee. Pff. Op het moment dat ik boven ben, hangt er een bordje met ‘You’re almost NOT there’. Humor. Wat heerlijk! Ik moest er om lachen en dat gaf weer wat energie om lekker door te gaan.

15km en een beetje

Het wordt misschien wat eentonig, heuvel op, heuvel af. Maar het was echt genieten!! Ik hield m’n hartslag en m’n tempo om de zoveel tijd in de gaten en was wel tevreden. Even een kilometer check. 14 km nu. Almost there! En toen ging het tempo ook weer wat omhoog. 14,5 km. We zijn er bijna. Maare, ik zie nog geen finish… Neeeee, toch niet bovenop die berg he? Jep. Wel. Nah goed, nu we er toch zijn, even doorrennen. Het parcours bleek langer dan 15km, want ik had dat punt inmiddels al aangetikt. Toch was ik heel dichtbij. De laatste heuvel omhoog, ik zag de aanmoedigers al bovenaan staan. Nog een trappetje op, ja waarom niet? Bijna ga ik onderuit. Zul je altijd zien. En jaaaaa, daar is dan eindelijk die finish! Ik haal nog iemand in en hoor ze omroepen; daar komt Lindy, startnummer 2798 uit Amsterdam. En dan ren ik de finish over. Tijd? 1:46:49 uur.

Vlaai #2

Ik ren recht op het kraampje met de vlaai af (het bierkraampje sla ik even over). En volgens mij heb ik een PR vlaai-eten neergezet. Het was zo lekker! Het duurt niet lang of ons volgende teamlid komt over de finish en daarna volgt de rest ook snel.

Koning van Spanje Trail 2016
Na het omkleden gaan we naar het pannenkoekenhuis. Daar zijn we blijkbaar langsgerend tijdens de trail. Ik kon het met écht niet meer herinneren… Die pannenkoek ging er ook met een mega-tempo in. ‘Thuis’ lekker gedoucht en wijntjes gedronken, daarna tapas wezen eten. ’s Avonds viel ik voor de tv bijna in slaap. We hadden onder het genot van de wijntjes en bier besloten om zondag te gaan grotbiken. Het zou namelijk rotweer worden, en ja, als je daar toch bent…

Grotbiken

Zondagochtend werd ik ook weer voor de wekker wakker. Maar, wel uitgerust en geen last van m’n benen. Fijn! Na een lekker uitgebreid ontbijt gingen we weer op pad. Het hagelt en sneeuwt behoorlijk. Een goede keuze voor een ondergrondse activiteit! Er stond ons een fietstocht van 8 à 10 kilometer te wachten door het grootste, ondergrondse gangenstelsel van Europa.

We maken onze helmen stevig vast en controleren nog een keer onze verlichting. We stappen op de speciale grotbike, een mountainbike zonder ketting die aangepast is voor het gebruik in de grotten. We volgen onze gids en rijden het donkere gat tegemoet. Na de eerst bocht is het aardedonker. Mountainbiken door de Limburgse mergelgrotten… wie verzint er zoiets? Toch is het heel gaaf! Het is zó donker. En ook heel koud. Dankzij de fietslampen is er eigenlijk best veel te zien. Wandtekeningen, grote open ruimtes en af en toe moeten we ineens ook heel diep bukken. Toch voelt het alsof je steeds hetzelfde rondje rijdt. Na een uur is de tocht voorbij.

Grotbiken

Daarna is het weer tijd om te eten. Een stokbrood (zeker 30cm) met zelfgemaakte bal. Ik ben weer gelukkig. Nog een laatste biertje en dan is het tijd om naar huis te gaan. Rozig van de inspanning en buitenlucht kom ik thuis. Wasje aan. Languit op de bank. Geen zin meer om te foamrollen. Morgen weer een dag. Moe en voldaan val ik in slaap en kijk ik terug op een erg gezellig en mooi weekend!!

Liefs, Lin

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Michel 25 april 2016 at 11:36 pm

  Goed verhaal. Kon je op de trail niet volgen..
  Hier wel

 • Reply John 29 april 2016 at 7:16 am

  Het is duidelijk een heel gezellig weekend geweest waarin je en trailer bent geworden 😉
  Hele mooie omgeving en mooi, goed georganiseerd evenement. Op naar die halve!!

 • Leave a Reply