Business

Must read: Shoe dog – Phil Knight [review]

18 juli 2016
Shoe Dog

Verspreid over een aantal¬†avondjes en twee zondagen heb ik Shoe Dog met veel plezier uitgelezen. Shoe Dog is het memoir van Phil Knight, oprichter van Nike. Z’n idee voor het boek kreeg hij ‘pas’ in 2007. Het duurde even, maar toen stond dan ook de hele geschiedenis van Nike op papier. En die was heel enerverend…

Waar ik zelf heel benieuwd naar was, was waar de naam Nike vandaan kwam. En hoe zit het die Swoosh (voor slechts 35 dollar ontworpen!!)? No worries, zal niet te veel spoilers geven ūüėČ Maar, ik kan je zeggen dat je zeker antwoord op deze vragen krijgt. Het is dan ook een heel gedetailleerd verhaal geworden, van begin tot eind.

Waar het allemaal begon…

Phil kreeg zo rond z’n vierentwintigste een Gek Idee. En hij was gek op hardlopen. Hij wilde winnen. Nee, dat is niet waar; hij wilde niet verliezen. Hoe absurd z’n Gekke Idee ook was, hij wilde er voor gaan. En dat is wat hij deed.

Kun je niet wachten met lezen? Bekijk dan in drie minuten naar de geschiedenis van Nike:

Van Japan tot kofferbak

Eerst reisde hij de wereld rond. Zag, proef, ervaarde de culturen van verschillende landen. Daarna had hij de moed bijeengeraapt en z’n vader om een lening gevraagd. Met een startkapitaal van 1200 dollar zorgde hij in 1962 samen met z’n¬†hardloopcoach¬†Bill Bowerman voor de distributie van het Japanse merk Onitsuka Tiger in Amerika. Hij verkocht de schoenen vanuit z’n kofferbak. Bedrijfje Blue Ribbon was geboren.

Zo’n tien jaar en een hoop stress later, waren Phil, Bill en z’n team ver genoeg met het ontwikkelen van eigen schoenen (iets met wafelijzers) en doopten ze het bedrijf om tot Nike, Inc. De vraag naar Nikes was groot. Maar het aantal crediteuren ook. Heel opvallend is dat Phil van de ene naar de andere schuld leeft. Toch weet hij steeds het hoofd boven water te houden. Noem het na√Įef, maar een beursgang zag hij en z’n team niet zitten. Tot het op een gegeven moment niet meer te doen was en dat nog de enige optie was. Dat pakte goed uit. Phil werd op een ochtend in 1980 wakker, bijna niet beseffend dat hij op dat moment 178 miljoen dollar waard was.

Ik vind het zo onwijs knap hoe Phil z’n Gekke Idee heeft nagestreefd, met alle tegenslagen die daarbij hoorde. Hij verzamelde een ‘apart’ team om zich heen, een mix van verschillende mensen. Voor buitenstaanders een bijna lachwekkend bij elkaar geraapt zooitje. Ze hadden een ding gemeen; niet willen verliezen. Ze gingen ervoor. Loyaal¬†als het maar zijn kon. Uitzonderingen daargelaten. Soms heel pijnlijk, soms een opluchting.

Ondernemen? Freewheelen!

Bij het lezen van sommige hoofdstukken had ik Phil in die tijd goede adviseurs toegewenst. Begrijp me niet verkeerd, want ze hebben het uiteindelijk toch maar geflikt… maar wel door te freewheelen. Niemand kon Phil echt de juiste richting opsturen. En dat is misschien ook wel goed geweest. Phil deed het op zijn manier, had een bepaalde managementstijl, liet mensen vrij. Maar daardoor duurde sommige processen en beslissingen wel ontzettend lang. Het had in een kortere tijd misschien al eerder winstgevend kunnen zijn. Phil handelde naar zijn¬†onderbuikgevoel. Daarbij komt het feit dat wij nu in een ongeduldige tijd leven. Weken, maanden wachten op een verlossend antwoord per brief? De horror. In Phil z’n tijd de normale gang van zaken. Generatiefkloofje alom.

Als je kijkt naar de importproblemen, de rechtszaken en de communicatie spanningen met de Japanners, dan kun je niet anders dan respect hebben voor Phil. Een wonder dat het goed is gegaan kun je het niet noemen. Zoals Phil zelf zegt:

Ja, ik wil openlijk de geluksfactor erkennen. Maar, hoe harder je werkt, hoe beter je tao.

Aan de andere kant zegt hij ook dat hard werken een noodzaak is, dat een goed team onmisbaar is en vastberadenheid en verstand essentieel zijn. Wat ik ook mooi vind is dat hij vooral de jongere generatie aanspoort om hun¬†roeping te zoeken, zelfs al weet je nog niet wat die precies is, maar ga ‘m zoeken. Want zo zegt Phil; “als je je roeping volgt, is vermoeidheid beter te verdragen, zullen teleurstellingen je brandstof zijn en zal de euforie zijn zoals je die nog nooit hebt meegemaakt“.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het boek vol met inspirerende quotes en alinea’s zit. Het zet je aan het denken. Je kunt niet anders dan Phil alle credits geven voor het naleven van z’n droom. Ik kan daar alleen maar veel respect voor hebben en vol bewondering naar kijken.

Check ook dit filmpje met de top 12 quotes van Phil:

Het doet je ook anders naar Nike kijken. M’n Nike-collectie breidde zich de afgelopen jaren al uit, maar nu ik het verhaal ken ben ik nog enthousiaster. Ik was al fan van het merk, maar nu is het gegrond!

En?

Ook leuk om te lezen als je niet per se van hardlopen houdt? OH YEAH! Must read? Jazeker, duimpje omhoog! Je koopt het boek van Uitgeverij Spectrum o.a. bij Bol.com voor ‚ā¨ 19,99 (vertaald in NL).

 

Liefs,
Lin

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply